Taste of africa

Jag tänkte dela med mig av några favorit matrecept från olika delar av afrika.
Några har jag lagat och andra ska jag laga. Men en sak vet jag iaf..
de är helt obeskrivligt gott!

Passar för dom som gillar mat med starka kryddor och mycket smak.



Afrikansk kycklinggryta

Ingredienser: 
4 kycklingfiléer 
4 dl mjölk
100 g kokosflingor
3 paprikor (gärna i olika färger) 
1 tsk sambal oelek 
1  purjolök
1 msk smör 1 tsk salt
1 tärning hönsbuljong
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsyogurt

Gör så här: 1. Värm mjölken och häll över kokosflingorna. Låt stå tills det svalnar.
2. Skär kycklingen i tunna strimlor.
3. Strimla paprikorna och purjolöken.
4. Stek kycklingen med smöret i en gryta tills den fått färg.
5. Rör ner paprikan, sambal oelek och purjolöken och fräs i några minuter.
6. Salta och tillsätt buljongtärningen.
7. Häll ner kokosmjölken i grytan och låt koka upp.
8. Rör ut mjölet i yoghurten och häll ner i grytan.
9. Rör om och koka i 5 minuter.

Servera med ris och eventuellt sallad.

Afrikansk biffgryta

Ingredienser: Nötkött, Lök, Morot, Vitlök, Jordnötssmör, Tomatpuré, Lagerblad, Nejlikor, Ingefära, Cayennepeppar, Salt, Vitpeppar, Vinäger, Buljong, Jordnötssmör, Mjöl

Gör så här: 1. Skär köttet i små tärningar. Tärna löken och skiva morötter. Hacka vitlök.
2. Hetta upp matfettet och fräs kött och grönsaker väl.
3. Tillsätt tomatpuré, kryddor,vinäger och buljong.
4. Koka tills köttet är mört.
5. Blanda jordnötssmör med mjöl och rör ner i grytan. Koka ett par minuter till och smaka av väl med kryddor.
6. Servera med pasta, ris, bulgur eller potatismos.



Sambosa

Ingredienser:
Deg
6 dl vetemjöl
3 krm salt
3 dl vatten
smör, smält till pensling
5 dl olja, till fritering

Fyllning
1 purjolök
2 msk olja
400 g nötfärs
1 hönsbuljongtärning
2 tsk kummin, mald
1 st grön spansk pepparfrukt, urkärnad och hackad
1 äggvita

Gör så här: 1. Blanda mjöl, salt och vatten och arbeta till en fast deg, gärna i matberedaren.
2. Dela degen i 12 lika stora delar. Rulla till bollar och kavla ut dem något till en rundel. Pensla en aning smält smör på hälften av rundlarna. Lägg en rundel över och kavla samman till tunna runda kakor, stora som botten på en stekpanna. Lägg dem efterhand under plastfolie så att de inte torkar.
3. Hetta upp en stekpanna med beläggning och grädda kakorna först på ena sidan tills de blir genomsynliga, ca 30 sekunder, och därefter snabbt på den andra. Sära försiktigt på kakorna och lägg dem åter igen i en plastpåse.
4. Fyllning: Skölj och strimla purjolöken. Fräs den mjuk i oljan, tillsätt köttfärsen och fräs tills färsen är genomstekt. Smula i buljongtärningen och smaka av med kummin och hackad peppar.
5. Ta fram kakorna, skär dem en och en i 7 cm breda remsor. Forma en tratt eller strut, och fyll den med köttfärs, tryck till och fortsätt vika tills ett trekantigt paket bildas. Se till så att inga hål bildas i hörnen. Fäst kanten med uppvispad äggvita. Lägg paketen efterhand på en tallrik och täck med plastfolie.
- Hit kan förberedas dagen innan -
6. Fritering: Hetta upp oljan i en stekpanna till 190°. Fritera paketen gyllenbruna på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper.




Injera

Ingrediernser:
1 liter vetemjöl
0.5 liter kornmjöl
25 g jäst
1 liter ljummet vatten (dag 1)
2 dl kallt och 1.5-2 dl kokande vatten (dag 3)

Gör så här: Dag 1: Lös upp jästen i en liter ljummet vatten och blanda med mjölet till en fast deg. Sätt lock på, helst i plast (eller täck med plastfolie) och förvara i rumstemperatur 2-3 dagar beroende på hur syrligt man vill ha brödet.

Dag 3: Tillsätt först 2 dl kallt vatten och blanda väl. Tillsätt sedan 1.5-2 dl kokande vatten och blanda till en smet. Låt detta stå med lock minst en timme.
Brödet gräddas i en teflonstekpanna ungefär som man gräddar pannkakor men utan smör eller fett. Brödet ska bara gräddas på ena sidan. Det är lagom med 1 dl smel per bröd. Häll i smeten. Efter en liten stund är ytan täckt med små "hål", lägg då på ett lock på stekpannan under de sista sekunderna av gräddningen. Ta sedan upp brödet och grädda nästa. Lägg dem inte på varandra när det är varma, då klibbar de ihop. Låt de svalna innan servering.

Till injera kan man man äta olika röror och såser som tex:



Zilzil alecha

Ingredienser:
3 st gröna paprikor
1 st grön stark chilifrukt, exempelvis serrano
3 3 st finhackade vitlöksklyftor
1.5 msk finhackad färsk ingefära
0.5 msk gurkmeja
 0.5 tsk mald kardemumma
2 tsk salt
vitpeppar ur kvarn
0.5 dl rött vin
1 kg högrev
1 dl ghee eller skirat smör
2 st stora finhackade rödlökar

Gör så här: 1. Grovhacka två av paprikorna. Lägg dem i en mixer tillsammans med urkärnad chili, vitlök, ingefära, gurkmeja, kardemumma, salt, vitpeppar och rött vin. Mixa tills det blir en slät puré.

2. Skär den återstående paprikan i långa, tunna strimlor och lägg undan. Skär även köttet i långa, tunna strimlor (cirka 5 x 1 centimeter).

3. Hetta upp hälften av fettet i en stekgryta och bryn köttstrimlorna noga. Lägg undan köttet på en tallrik så länge. Häll det överblivna stekfettet i en kopp vid sidan om.

4. Torka ur grytan. Fräs löken på låg värme utan fett under omrörning i cirka 5 minuter.

5. Ta fettet i koppen och resten av matfettet och ös ner i grytan. När det hela blir riktigt hett, lägg i paprikastrimlorna. Låt dem stekas i 2 - 3 minuter, tills de mjuknar.

6. Ös ner purén och köttstrimlorna (även köttsaften som runnit ur dem). Blanda runt. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet är mört. Det tar ungefär 15 minuter.

7. Servera med injerapannkakor, ris eller couscous.



Chapati

Ingredienser: 500 g rågsikt eller vetemjöl
1.3 1.3 dl ljummet vatten
0.5 0.5 tsk salt
50 50 g smält cocosfett 

Gör så här: 1. Chapati: Häll mjöl och salt i en skål. Tillsätt det ljumma vattnet och blanda till en mjuk deg. Degen ska släppa bunken.

2. Tillsätt lite mer mjöl om det skulle behövas. Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord tills den är smidig.

3. Dela degen i 14 lika stora delar. Forma dom till runda bullar. Kavla sedan ut dom till runda, stekpannestora bröd.

4. Lägg en liten klick cocosfett i en väl värmd stekpanna. Sänk värmen och lägg sedan i ett bröd åt gången och grädda i ca 1-1½ minut.

5. Pensla bröden med lite cocosfett, vänd och grädda på andra sidan i 1-1½ minut tills dom är genomgräddade.

6. Lägg nygräddade chapati på ett fat och täck med ungsfolie för att hålla dom varma medan du gräddar resten.

7. Pensla stekpannan med lite cocosfett mellan varje omgång.



CHILIGRYTA

Ingredienser: 500 500 g grov malen nötfärs
1 1 gul lök
3 3 msk farinsocker
2 2 burkar krossade tomater
1 1/2 1 1/2 msk pressad citronsaft
1 1 tsk senapspulver
2 1/2 2 1/2 msk chilipulver
2 2 tsk paprikapulver
2 2 msk creolekrydda
1 1 burk röda kidneybönor
3 3 vitlöksklyftor

Gör så här: 1. skala och hacka löken fint. Fräs löken och köttet tillsammans med sockret i en stor gryta. Låt bönorna rinna av.

2. Tillsätt de krossade tomaterna och därefter citronsaft, senapspulver, chilipulver, paprika och creolekrydda. Häll i bönorna sist och pressa ner vitlöken.

3. Låt sjuda och rör om då och då. Låt grytan stå och puttra i några minst en timme. Se bara till att chilin inte bränner fast i bottnen på grytan.


Och för att göra maten extra god, ÄT MED HÄNDERNA!


Kommentarer
Postat av: AlexXx

INjera utan tvekan det bästa haha :D

Tung blogg keep up the good work girl! ;)

2010-12-16 @ 16:09:05
Postat av: martina

Hehe jaa det är fett gott!

Men jag tycker nog mest om chapati och sambosa!

Tack alex :D i will!

2010-12-16 @ 16:10:29
URL: http://lifebymartina.blogg.se/
Postat av: Dosse

Inte konstigt att det e d bästa.. det e habesh mat ;D

Och sambosan är från Jemen haha <3

2010-12-16 @ 17:25:16
Postat av: Hannah k

Åhh Injera, härligt att du gillar den :)

Bjuder ngn på det när du e hos mig



Bless

2010-12-16 @ 17:26:54
Postat av: martina

Osama: hahah din skytare! men faktiskt det är fett gott.

jaha okey, kanske det. men dom äter det i afrika också, det har jag fått jätte många gånger hos ugandiska och kenyanska familjer.



Hanna: yees ofcourse, det är sååå gott :)

hihi söt du är, gärna! vi måste ses snart.



love

2010-12-16 @ 18:48:09
URL: http://lifebymartina.blogg.se/
Postat av: Julclaude

ååh de ser helt härliga och goda ut :)



sv: man vill bara lyssna på den om och om igen.. vi mår bra, vi ska fira hos hennes fars familj.. bli skojigt ;).. vad ska du hitta på själv?



Kram

2010-12-16 @ 21:23:54
URL: http://vanissajulclaude.devote.se
Postat av: Anonym

samosa, my love fyfan alltså!! haha

2010-12-16 @ 22:06:16
URL: http://lisaagustavssons.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du snackar om afrikansk mat och afrikansk dans hit och dit, men du vet väl att alla i afrika inte äter den där maten och alla dansar inte på det sättet. Jag tycker att du ska skriva vilket land det gäller, afrika är en kontinent och alla länder har inte samma kultur och de alla lever inte på samma sätt!

2010-12-17 @ 01:58:18
Postat av: martina

Jag förstår vad du mena, men om jag skriver om en afrikansk dans så skriver jag vartifrån den kommer och när jag skriver nått recept skriver jag också från vilket land det kommer ifrån. nu när jag skrev flera olika skrev jag att dom kommer från olika länder i afrika, jag vet att inte alla äter samma mat och dansar samma stilar.

men jag ska börja bli mer detajera just 4 u!

2010-12-17 @ 10:47:05
URL: http://lifebymartina.blogg.se/
Postat av: Idha

Nice med lite recept, de är ju sån där mat som man mest bara äter på fester och är för lat för att göra själv. Men nu ska vi ta oss tid att göra lite go mat =)

2010-12-17 @ 18:57:59
URL: http://nattstaden.se/idhaaa
Postat av: Dosse

Hahaha jaa asså vad ska man göra! Det e sanningen.. Aaa jag vet haha det har spridits över hela afrika :) Det e standard hos muslimerna då de käkar de när det är ramadan ;)

2010-12-18 @ 13:44:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0